Pienillä välipaloilla kohti parempaa ravitsemusta

Heinolan terveysasema otti käyttöön sosemaiset salaatit täydentämään rakennemuunneltua ruokavaliota noudattavien potilaiden aterioita. Finduksen helppokäyttöiset pyreet ovat tuoneet ruokailuun väriä ja makua.
Pienillä välipaloilla kohti parempaa ravitsemusta

Heinolan terveysasema otti käyttöön sosemaiset salaatit täydentämään rakennemuunneltua ruokavaliota noudattavien potilaiden aterioita. Finduksen helppokäyttöiset pyreet ovat tuoneet ruokailuun väriä ja makua.

Heinolan terveysaseman potilaista erityisruokavaliota noudattaa noin 70 asiakasta.

”Meillä on käytössä useita erilaisia kasvis-, marja- ja hedelmäpyreitä. Yhdistelemällä makuvaihtoehtoja on todella helppo laajentaa ja luoda lisää. Jos joku potilaista on tietylle ruoka-aineelle allerginen, on kyseinen ainesosa helppo korvata hänen ateriassaan jollain muulla”, Virekon keittiöpäällikkö Teijo Lehikoinen kertoo.

Valtaosa potilaista on ikäihmisiä, joiden ravinnon tulee sisältää erityisen paljon proteiinia ja ravintoaineita. Lisäksi rakennemuunneltua ruokaa voidaan tarjota esimerkiksi erityisherkille potilaille, joille rakenteeltaan karkeampien ruokien nieleminen on haastavaa.

“Ruoka on yksi hoitomuodoista ja siksi pyrimme tarjoamaan potilaille ruokaa, joka heille olisi mahdollisimman miellyttävää ja helposti nautittavaa”, Teijo kertoo.

Heinolan terveysasemalla Findus Special Foodsin pyreistä käytössä ovat porkkana, parsakaali, herne, maissi, palsternakka, kukkakaali, ananas sekä marjapyreistä mustaherukka, mustikka ja vadelma. Marjaiset pyreet sopivat Teijon mukaan erityisesti rakennemuunnettuihin jälkiruokiin.


Työ nopeutuu ja helpottuu

Koska keittiössä oli totuttu tekemään soseet itse, uudet tuotteet aiheuttivat aluksi hieman kummastusta, mutta pienen totuttelun jälkeen tuotteet koettiin työtä helpottavaksi ja nopeuttavaksi tekijäksi.

”Keittiöhenkilökunnalle tuotteet ovat helppoja käyttää, sillä pakasteet tulee ainoastaan sulattaa soseuttamisen sijaan. Etenkin täysin sosemaisten annosten kohdalla salaatit ovat parantaneet tekstuurien tasalaatuisuutta ja säästäneet aikaa käsityön jäädessä pois.”

Myös maut ovat Teijon mukaan kohdallaan.

”Sosemaiset tuotteet tarjoavat hyviä perusmakuja, jotka maistuvat juuri sille mille pitääkin. Niiden avulla on helppo tarjoilla kotiruoan makuisia annoksia, joihin asiakkaat ovat tottuneet”, Teijo kehuu.

Hänen mukaansa pyreet on otettu hyvin vastaan ja asiakkailta on tullut niistä hyvää palautetta.