Pienillä välipaloilla kohti parempaa ravitsemusta

Ruoka ja ravitsemus ovat tärkeä osa elämää. Sen lisäksi, että saamme ruoasta voimaa ja energiaa, ateriahetkiin liittyy usein jotain mukavaa ja nautinnollista. Ateriahetkille on mukava kokoontua viettämään aikaa yhdessä. Sairaille sekä heikkokuntoisille iäkkäille henkilöille ateriahetket eivät kuitenkaan ole niin miellyttäviä. Monilla ruokahalu on heikentynyt ja puremisesta ja nielemisestä saattaa tulla ongelmallista. Ruokailutilanteista tulee nautinnollisen sijaan välttämätön paha, mikä johtaa helposti siihen että syödyn ruoan määrä on aikaista vähäisempi ja riski vajaaravitsemukselle kasvaa.
Pienillä välipaloilla kohti parempaa ravitsemusta

Ruoka ja ravitsemus ovat tärkeä osa elämää. Sen lisäksi, että saamme ruoasta voimaa ja energiaa, ateriahetkiin liittyy usein jotain mukavaa ja nautinnollista. Ateriahetkille on mukava kokoontua viettämään aikaa yhdessä. Sairaille sekä heikkokuntoisille iäkkäille henkilöille ateriahetket eivät kuitenkaan ole niin miellyttäviä. Monilla ruokahalu on heikentynyt ja puremisesta ja nielemisestä saattaa tulla ongelmallista. Ruokailutilanteista tulee nautinnollisen sijaan välttämätön paha, mikä johtaa helposti siihen että syödyn ruoan määrä on aikaista vähäisempi ja riski vajaaravitsemukselle kasvaa.

Kolme vinkkiä vajaaravitsemuksen ehkäisyyn ruokailutilannetta helpottamalla:

Pienet annoskoot

  • Riittävästä ruoan ja ravintoaineiden saannista on helpointa huolehtia syömällä monta pientä ateriaa päivässä. Iso annos voi jo sellaisenaan karkottaa ruokahalun. Jokaisen tarjotun ruoka-annoksen tulisi näyttää niin houkuttelevalta, että ruokahalu varmasti herää/vesi nousee kielelle jo annosta katsottaessa.

Syö tarpeeksi usein

  • Tarjoa monta pientä ateriaa päivän aikana. Muista suunnitella maistuvia välipaloja pääruokien väliin. https://www.specialfoods.fi/reseptit -sivuilta löydät vinkkejä herkullisiin rakennemuutettuihin välipaloihin!

Huolehdi riittävästä proteiininsaannista

  • Tarjoiltaessa pieniä annoksia, on erityisen tärkeää huolehtia riittävästä proteiinin ja ravintoaineiden saannista. Perussairauksista kärsivillä ja ikääntyneillä henkilöillä vajaaravitsemuksen riski on kasvanut. Muista tarjota edellä mainituille ryhmille proteiinia jokaisella aterialla – myös välipaloilla!